Publicerad den 28 november 2016

Gruvsanering i Kiruna

Saneringen vid gruvan en logistisk utmaning

Ett dygn efter branden på LKAB i Kiruna var 40 personer från Ocab på plats för att kunna rycka in så fort avspärrningarna hävdes. Saneringsuppdraget blev ett elddop för den nya flexiblare organisationen i Ocab Norr.

Det var i måndags eftermiddag som det började brinna inne på LKAB:s anrikningsverk KA2. Rökutvecklingen var kraftig och drabbade en stor hall. Stefan Skär från Ocab i Luleå var den första som gav sig iväg. Redan på natten körde han de 36 milen till Kiruna för att kunna mäta kloridhalterna i den rök- och sotskadade lokalen. Stefan var också med efter den stora branden på Scania i Luleå för något år sedan och kunde ta med värdefull erfarenhet från det tillfället.

Styrkan samlades
Samtidigt med kloridmätningen kallades en stor personalstyrka in till Kiruna.­

– Vårt uppdrag är att säkerställa en god arbetsmiljö för LKAB:s anställda. Vi suger bort sotet efter branden. Det kan innehålla farliga ämnen, säger Ola Spetz, vd på Ocab i Västerbotten.

Avstånden är långa, men personalen var ändå på plats efter ett dygn. På onsdagseftermiddagen var det säkerhets- och driftmässigt klart för att påbörja saneringen. Merparten klarades första dygnet, men saneringen fortsatte i mindre omfattning under hela helgen. Alla drabbade utrymmen ska hinna åtgärdas.

Akuta behov måste lösas
I september etablerade Ocab Västerbotten och Ocab Norrbotten en ny gemensam organisation som nu blev framgångsrikt utmanad.

– Vi kan arbeta väldigt flexibelt och har därmed snabbt kunnat lösgöra hela 35 personer från Norrland och har därutöver lånat fem medarbetare från Ocab Norrköping. Logistiken har fungerat perfekt. Vi har fått fram utrustning, boende och mat till alla, vilket är en utmaning när vi ger oss iväg på den här typen av uppdrag, säger Ola Spetz med emfas efter några dagars intensivt tempo.