Nytänk och smart rivning i Falun gav miljö- och kostnadsbesparingar
I Falun tog Ocab och bostadsbolaget Kopparstaden ett annorlunda grepp när det var dags för en ombyggnad. Det sparade på miljön, gav pengar tillbaka och sparade även tid i projekteringen.
Fastigheten på Sturegatan 37 har totalrenoverats för att ge plats för ett nytt trygghetsboende. I början av året kunde de första hyresgästerna flytta in. Förra våren startade projektet när Ocab fick uppdraget att riva ut 52 lägenheter, kontor och allmänna utrymmen i ett äldre vård- och omsorgsboende. Det blev också startskottet för ett genomgripande miljötänk. Istället för att riva lägenhet för lägenhet, slänga massorna i en container och köra till tippen, var målet att materialåtervinna allt som gick.
– Miljömässigt är det viktigt att allt inte läggs på deponi. Går det att sortera ska man göra det, det är vår filosofi, säger Mats Krüger, byggprojektledare på Kopparstaden.
Först plockades dörrarna i samtliga lägenheter, sedan allt trä, diskbänkar, porslin, gips och så vidare. Varje fraktion utvanns i rätt ordning. Därmed gick det att sälja skrotet istället för att betala för deponi.
– Rivningstekniken innebar att vi fick gå in i varje lägenhet vid nio olika tillfällen. Det låter kanske konstigt, men fungerade perfekt eftersom vi vid varje tillfälle bara tog med oss exakt de verktyg och hjälpmedel som behövdes för den aktuella fraktionen. Det gjorde att vi kunde jobba snabbt, förklarar Lars Hagbohm på Ocab Dalarna.
Så här har Kopparstaden aldrig gjort tidigare. Erfarenheten av den selektiva rivningen är extremt positiv.
– Det har fungerat klockrent. Jag är väldigt nöjd. Det har skötts systematiskt, bra och snabbt, betonar Mats Krüger.
Att rivningen utfördes innan entreprenaden gjorde dessutom att Kopparstaden sparade tid. Projekteringen kunde ske parallellt. Projektörerna kunde vara på plats under rivningen och då komplettera och ändra projekteringsunderlaget efter de faktiska förutsättningarna.
– Trots att det var ett rivningsuppdrag höll Ocab rent och snyggt på arbetsplatsen. Rivningen var klar när entreprenören kom in strax före semestern. Ocab har gjort ett kanonbra arbete, säger Mats Krüger.
Miljörivningen med sorteringen och försäljning av avfall resulterade totalt i en ren kostnadsbesparing på 130 484 kr.
Osorterat avfall skulle ha kostat 2,20 kr/kg för att bli av med. Efter att ha separerat i fraktioner betalade vi 0,74 kr/kg. Mindre än halva priset och en besparing på 62 542 kronor.
Om vi inte separerat ut säljbart material skulle vi fått betala 2,20 kr/kg för att bli av med det. Nu fick vi istället 38 816 kr när vi sålde 13,2 ton material som kan återanvändas.